Απόκριες 2015

19 April 2015
Απόκριες 2015

Το γαϊτανάκι είναι ένα από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια στις μέρες μας. Το γαϊτανάκι ήρθε στην Ελλάδα από τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Η λέξη γαϊτανάκι είναι...

Σχ. Έτος 2014-15

La Vita E Bella

La  Vita  Bella

Η Ζωή Είναι Ωραία

Ιταλία  ?  1997  ?  Ρομπέρτο Μπενίνι  ?  116΄

 

Βρισκόμαστε στην Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του ?30, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο εβραϊκής καταγωγής Guido είναι ένας ευχάριστος, αστείος και χαρισματικός άνθρωπος. Ερωτεύεται την Dora με την οποία παντρεύονται και αποκτούν έναν γιο, τον Giosue. Με την εισβολή των Γερμανικών δυνάμεων στην Ιταλία, οπότε διατάσσεται η σύλληψη και η μεταφορά όλων των Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο Guido και ο Giosue  συλλαμβάνονται. Όμως ο Guido είναι αποφασισμένος να προστατέψει τον γιο του και να μην τον αφήσει να αντιληφθεί τη φρίκη που επικρατεί σ? ένα τέτοιο μέρος. Προσπαθεί λοιπόν να τον πείσει ότι η ζωή τους στο στρατόπεδο είναι ένα παιχνίδι με καλούς και κακούς που, αν ο μικρός το παίξει σωστά, θα κερδίσει ένα μεγάλο τανκ?

 

Η ταινία αποτελεί έναν ύμνο στον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση κόντρα στις όποιες αντιξοότητες, ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, το τραγικό και το αισιόδοξο, το χαμόγελο και το δάκρυ.

 

 

Nueve Reinas

Nueve  Reinas

Εννέα Βασίλισσες

Αργεντινή  ?  2000  ?  Φαμπιάν Μπιελίνσκι  ?  —114΄

 

Ο έμπειρος μικροαπατεώνας Marcos συναντά σε ένα μίνι μάρκετ του Buenos Aires τον νεαρό «συνάδελφό» του, Juan. Αναγνωρίζοντας ότι ο Juan διαθέτει μεγάλο ταλέντο αλλά μικρή εμπειρία στο χώρο, του προτείνει να περάσουν την υπόλοιπη μέρα μαζί ανταλλάσσοντας «επαγγελματικά» κόλπα. Όταν ξαφνικά παρουσιάζεται η ευκαιρία για τη μεγάλη κομπίνα, αποφασίζουν να συνεργαστούν. Θα κερδίσουν 500.000 δολάρια εφόσον παραδώσουν σε κάποιον συλλέκτη 9 σπάνια γραμματόσημα που στην πραγματικότητα είναι πλαστά. Η συναλλαγή όμως πρέπει να γίνει μέσα σε 24 ώρες και οι δύο συνέταιροι ούτε γνωρίζουν ούτε εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον...

 

Οι Εννέα Βασίλισσες είναι ένα έξυπνο φιλμ που παρασύρει τον θεατή στην πλοκή του, τον κρατά διαρκώς σε εγρήγορση και προκαλεί χαμόγελα. Ταυτόχρονα σκιαγραφεί με αδρές πινελιές την καθημερινότητα σε ένα κράτος που βρίσκεται σε οικονομική κατάρρευση, όπου μια μερίδα του πληθυσμού επιβιώνει με κλοπές και με κομπίνες.

 

 

Death on the Nile

Death on the Nile

Έγκλημα στο Νείλο

 Βρετανία  ?  1978  ?  Τζον Γκίλερμιν  ?  140΄

 

Η κληρονόμος μιας κολοσσιαίας περιουσίας δολοφονείται κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας στο Νείλο. Με φόντο τους αρχαίους ναούς της Αιγύπτου, ο δαιμόνιος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό αναλαμβάνει να ανακαλύψει τον ένοχο. Ο Πίτερ Ουστίνοφ ερμηνεύει τον Βέλγο ντετέκτιβ, ενώ τον κύκλο των υπόπτων ενσαρκώνουν σταρ πρώτου μεγέθους του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού σινεμά.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, η οποία έγραψε πολυάριθμες ιστορίες μυστηρίου που μεταφράστηκαν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και υπολογίζεται ότι έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα. Ο Ηρακλής Πουαρό και οι άλλοι ήρωες που ξεπήδησαν από τη φαντασία της έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε κινηματογραφικές ταινίες, τηλεταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές και θεατρικά έργα βασισμένα στα βιβλία της.

 

love

Η Τιμή της Αγάπης

Ελλάδα  ?  1984  ?  Τώνια Μαρκετάκη  ?  110΄

 

 

Κέρκυρα, αρχές του 20ού αιώνα. Η ταπεινής καταγωγής Ρήνη ερωτεύεται τον νεαρό ξεπεσμένο άρχοντα, Αντρέα. Εκείνος, αφού με τον ασυγκράτητο έρωτά του την εκθέτει, στη συνέχεια ζητάει μεγάλη προίκα για να την παντρευτεί. Η μητέρα της Ρήνης, η Επιστήμη, αρνείται. Τα «τάλαρα» που έχει μαζέψει με τόσο κόπο πρέπει να μοιραστούν δίκαια σε όλα της τα παιδιά. Ο Αντρέας απομακρύνεται μέχρι που μαθαίνει πως η Ρήνη πρόκειται να παντρευτεί κάποιον άλλο. Στην παραφορά του πάθους του, την παίρνει από το σπίτι της και την πάει στο δικό του όπου και την κρατά υποσχόμενος συνεχώς παντρειά. Η Ρήνη όταν αντιλαμβάνεται ότι ο Ανδρέας είναι διατεθειμένος να την παντρευτεί μόνο αν λάβει την προίκα που ζητά, επιλέγει να τον εγκατελείψει και να μεγαλώσει μόνη το παιδί που περιμένει.

Διασκευάζοντας το διήγημα «Η Τιμή και το Χρήμα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, η Τώνια Μαρκετάκη στην ταινία της αποτύπωσε έξοχα την κοινωνία της εποχής, τις αντιθέσεις των τάξεων και το πολιτικό κλίμα. Παράλληλα παρουσίασε μια ομάδα πειστικότατων χαρακτήρων χάρη και στις θαυμάσιες ερμηνείες των ηθοποιών.

 

The Return

The  Return

Η Επιστροφή

 Ρωσία  ?  2003  ?  Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ  ?  105΄

 

Ο Ivan και ο Andrey είναι δυο αδέρφια που ζουν στη Ρωσία με τη μητέρα και τη γιαγιά τους, ενώ ο πατέρας τους βρίσκεται μακριά τους εδώ και δώδεκα χρόνια. Η ξαφνική επιστροφή του θα γεμίσει τα παιδιά με ερωτηματικά γύρω από το παρελθόν αλλά και την ίδια την ταυτότητα του πατέρα τους, ενώ η σκληρότητα και η αυταρχική συμπεριφορά του θα τα μπερδέψει, θα τα διχάσει και θα τα οδηγήσει τελικά σε μια πρόωρη και οδυνηρή ενηλικίωση.

Η Επιστροφή, πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Andrey Zvyagintsev, είναι μια αλληγορική, ποιητική, σκηνοθετημένη με ξεχωριστή έμπνευση ταινία?σχόλιο πάνω στη σχέση της σύγχρονης νεολαίας με το παλιό καθεστώς. Με εξαιρετικές ερμηνείες, υποβλητικά τοπία, εκπληκτική φωτογραφία, απέσπασε πέντε βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας, ανάμεσά τους και ο Χρυσός Λέοντας.

 

Hollywood Ending

Hollywood  Ending

Παίζοντας στα Τυφλά

 ΗΠΑ  ?  2002  ?  Γούντι Άλεν  ?  112΄

 

Ο Val Waxman είναι σκηνοθέτης και περνά περίοδο δημιουργικής κρίσης. Στο παρελθόν είχε τιμηθεί με Oscar, αλλά τώρα περιορίζεται στο γύρισμα διαφημιστικών σποτ. Η πρώην γυναίκα του πείθει τον μνηστήρα της (που είναι μεγαλοπαραγωγός του Hollywood) να του αναθέσει τη σκηνοθεσία μιας πανάκριβης ταινίας. Λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα το άγχος του Val τον οδηγεί σε προσωρινή τύφλωση. Τα πράγματα είναι τώρα πολύ δύσκολα. Με την πίεση του ατζέντη του αποφασίζει τελικά να κάνει τη δουλειά σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Και τότε αρχίζουν τα ευτράπελα?

 

Στην ταινία του αυτή ο Woody Allen κάνει ένα ειρωνικό σχόλιο για το Hollywood, οι περισσότερες παραγωγές του οποίου μοιάζουν πια τόσο πολύ μεταξύ τους που νομίζεις ότι δεν σκηνοθετήθηκαν καν. Το εύρημα του τυφλού σκηνοθέτη είναι μια άμεση μομφή για τον τρόπο λειτουργίας της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος που έχει βάλει τον «αυτόματο πιλότο» και βγάζει ταινίες?προκάτ, κόπιες η μία της άλλης.

 

Gran Torino

Gran Torino

ΗΠΑ  ?  2008  ?  Κλιντ Ίστγουντ  ?  116΄

 

Ένας μισαλλόδοξος, ρατσιστής, ηλικιωμένος άντρας προσπαθεί να συμβιβαστεί με την παρούσα κοινωνική κατάσταση στην Αμερική και να επιβιώσει σε μια γειτονιά που έχει κατακλυσθεί από μετανάστες, χωρίς να διστάσει να τα βάλει ακόμα και με τις τοπικές συμμορίες.

Ο Walt Kowalski είναι ένας γεροπαράξενος συνταξιούχος, παλιός εργάτης σε αυτοκινητοβιομηχανία, βετεράνος του πολέμου της Κορέας. Μετά το θάνατο της γυναίκας του, η συμπεριφορά του γίνεται ακόμα χειρότερη προς τα παιδιά του αλλά και προς τους γείτονές του. Ο παπάς της ενορίας προσπαθεί να τον βοηθήσει αλλά ο Kowalski βρίζει ασύστολα τους πάντες και τα πάντα, κυκλοφορεί με την καραμπίνα στο χέρι και χλευάζει τα έθιμα των Κορεατών γειτόνων του. Γεμάτος μίσος και απαξίωση για ό,τι βλέπει, ο ήρωας ζει αποκομμένος από το σήμερα περιμένοντας το τέλος. Μέχρι τη νύχτα που κάποιος προσπαθεί να κλέψει το Gran Torino του. Gran Torino είναι ένα μοντέλο αυτοκινήτου μάρκας Ford που πρωτοβγήκε στην αγορά το 1972. Ο Kowalski δούλευε στο εργοστάσιο που το κατασκεύασε και το έχει στην κατοχή του από τότε, αχρησιμοποίητο και ατσαλάκωτο στο γκαράζ του...

 

 

Ladri di Biciclette

Ladri di Biciclette

Κλέφτες Ποδηλάτων

Ιταλία  ?  1948  ?  Βιτόριο Ντε Σίκα  ?  93΄

 

Άνεργος για βδομάδες ο Antonio Ricci βρίσκει δουλειά ως αφισοκολλητής. Μοναδική προϋπόθεση για να αναλάβει το πόστο του είναι να διαθέτει ποδήλατο. Το ζεύγος Ricci πουλάει τα σεντόνια του για να μπορέσει να πάρει πίσω το πολύτιμο ποδήλατό του που είχε δώσει ως ενέχυρο. Ο Antonio ξεκινά να εργάζεται και τα πράγματα αρχίζουν να μπαίνουν επιτέλους σε μια σειρά, ώσπου κάποιος του κλέβει το ποδήλατο. Μαζί με τον μικρό του γιο ξεκινούν να βρουν τον κλέφτη στους δρόμους της Ρώμης, από την αστυνομία στις φτωχογειτονιές και από τα υπαίθρια παζάρια στις γέφυρες των αστέγων και τα συσσίτια της εκκλησίας?

 

Ο De Sica καταγράφει με την κάμερά του την Ιταλία με τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μια χώρα γεμάτη ανασφάλειες και σκοτεινούς καχύποπτους ανθρώπους με προβλήματα επιβίωσης, που είναι έτοιμοι να κατασπαράξουν ο ένας τον άλλον. Το Ladri di Biciclette θεωρείται η σπουδαιότερη ταινία που προσέφερε το ρεύμα του Ιταλικού Νεορεαλισμού και μία από τις κορυφαίες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

 

3 Iron

3-Iron

Ολομόναχοι Μαζί

 Νότια Κορέα  ?  2004  ?  Κιμ Κι-Ντουκ  ?  88΄

 

Στη σύγχρονη Seoul, ένας μοναχικός νέος εντοπίζει άδεια διαμερίσματα και εισβάλλει σ? αυτά όχι με σκοπό την κλοπή ή την καταστροφή, αλλά για να εξασφαλίσει μια ασφαλή διαμονή λίγων ημερών. Κατά την παραμονή του εκεί φροντίζει το σπίτι, επισκευάζει χαλασμένες συσκευές και αφήνει τα πάντα πίσω του τακτοποιημένα στην εντέλεια. Τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή, όταν από λάθος μπαίνει σ? ένα κατοικημένο σπίτι και συναντά μια κακοποιημένη σύζυγο?

Ο Kim Ki-Duk αφηγείται μια ασυνήθιστη ερωτική ιστορία με τρόπο ποιητικό που ανατρέπει τη γραφή στην οποία μας έχει συνηθίσει το Hollywood. Περιφρονεί τους διαλόγους και ασχολείται μόνο με τις εικόνες σαν να σκηνοθετεί βουβή ταινία, ενώ οι χαρακτήρες του έργου σκιαγραφούνται από τις πράξεις τους. Με σκηνές μαγικές που αγγίζουν τα όρια του σουρεαλισμού, ο Κορεάτης σκηνοθέτης υποστηρίζει πως είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε αν ο κόσμος που ζούμε είναι πραγματικότητα ή όνειρο.

Μπορείτε να μας βρείτε

Καραγιάννη & Αντιγόνου 2   Τ.Κ.: 34100
Τηλ: 22210-78691  Fax: 22210-78691
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Βάρδια: Πρωϊνό