Απόκριες 2015

19 April 2015
Απόκριες 2015

Το γαϊτανάκι είναι ένα από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια στις μέρες μας. Το γαϊτανάκι ήρθε στην Ελλάδα από τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Η λέξη γαϊτανάκι είναι...

Σχ. Έτος 2012-2013

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κουζίνα1

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κουζίνα

Ελλάδα  ?  2003  ?  Tάσος Μπουλμέτης  ?  103΄

 

Ο Φάνης, καθηγητής Αστροφυσικής στην Αθήνα, περιμένει τον παππού του από την Κωνσταντινούπολη, τον οποίο έχει να δει από τα παιδικά του χρόνια. Μια ξαφνική αρρώστια όμως του παππού δεν θα του επιτρέψει να ταξιδέψει. Ο Φάνης αποφασίζει να πάει εκείνος στην Κωνσταντινούπολη για να τον συναντήσει και να θυμηθεί τα χρόνια που έζησε εκεί με τους γονείς του. Στην Πόλη, επιστρέφουν όλες οι ευχάριστες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, οι δυσάρεστες του διωγμού και της απέλασης, αλλά και ο πρώτος έρωτας της ζωής του, η Σαϊμέ...

Πρόκειται για μια βιωματική ταινία του σκηνοθέτη Τ. Μπουλμέτη που, όντας Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή ο ίδιος, καταπιάνεται με το ζήτημα των διωγμών που υπέστησαν από τις τουρκικές αρχές οι Έλληνες το 1964. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κουζίνα μιλά για ανθρώπους οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο που αγαπούσαν και ως μοναδική επαφή με το παρελθόν είχαν τα φαγητά τους, όπου «έβαζαν όλες τις ιστορίες τους για να μην τις ξεχάσουν».

 

 Slumdog Millionaire

Slumdog Millionaire

Βρετανία, ΗΠΑ  ?  2008  ?  Ντάνι Μπόιλ  ?  120΄

Ενας νεαρός αγράμματος Ινδός, ο Jamal Malik, παίρνει μέρος στο τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» και απαντά σε όλες τις ερωτήσεις που του κάνουν. Η αστυνομία τον συλλαμβάνει και τον ανακρίνει για να αποκαλύψει με ποιον τρόπο «κλέβει», αφού κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ένας τρωγλοδύτης (slumdog) ξέρει όλες τις απαντήσεις. Όμως, από καθαρή σύμπτωση, κάθε ερώτηση του παιχνιδιού έχει σχέση με ένα περιστατικό της πολύπαθης ζωής του Jamal. Μέσα από flashbacks γνωρίζουμε σιγά-σιγά το παρελθόν του, ενώ παράλληλα βλέπουμε να εξελίσσεται και το παρόν του που είναι η αγωνία του να τον δει στο τηλεπαιχνίδι η Latika, η κοπέλα με την οποία είναι ερωτευμένος από μικρό παιδί και της οποίας έχει χάσει τα ίχνη...

Το μήνυμα του Slumdog Millionaire είναι απλοϊκό αλλά ακαταμάχητο: Η πίστη στην αγάπη υπερνικά ακόμα και τις πιο τραυματικές εμπειρίες, ενώ η λατρεία του χρήματος υποδουλώνει βάναυσα την ψυχή. Με την ταινία του Boyle μπορείς είτε να διαμαρτυρηθείς για έλλειψη ρεαλισμού είτε να αφεθείς να σε παρασύρει το κύμα ? μάλλον η πιο σοφή επιλογή!

 

 Dead Poets Society

Dead Poets Society

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών

ΗΠΑ  ?  1989  ?  Πίτερ Γουΐαρ  ?  125΄

 

Ο χαρισματικός φιλόλογος καθηγητής Τζον Κίτινγκ διορίζεται σε ένα αυστηρά παραδοσιακό σχολείο αρρένων και εμπνέει τους μαθητές του διδάσκοντας ποίηση. Όχι μόνο την ποίηση που καταγράφεται με λέξεις στα έργα των δημιουργών, αλλά και εκείνη που υπάρχει διάχυτη στην καθημερινότητα. Ο Κίτινγκ αγγίζει τους μαθητές του, ξυπνάει το πάθος τους για τη ζωή και τη γνώση και τους ενθαρρύνει να κυνηγάνε και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους. Τους προτρέπει να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και τους παρακινεί να αμφισβητούν την εκάστοτε ισχύουσα τάξη πραγμάτων. Ο κύριος Κίτινγκ είναι ένας ενσυνείδητος εμπρηστής συνειδήσεων. Γνωρίζει καλά ότι εκείνο που σε τελευταία ανάλυση μετράει για έναν δάσκαλο είναι το πόσες «πυρκαγιές» θα καταφέρει να ανάψει στα τριαντατόσα χρόνια που θα είναι εκπαιδευτικός.

Η ταινία είναι αφιερωμένη στην εποχή της αθωότητας? Όταν η δύναμη της προσδοκίας για τα όσα υπόσχεται το αύριο κάνει τους τοίχους να μοιάζουν χάρτινοι και τους φραγμούς κούφιες προφάσεις.

 

 Mississippi Burning

 

Missisippi Burning

Ο Μισισιπής Καίγεται

ΗΠΑ  ?  1998  ?  Άλαν Πάρκερ  ?  121'

 

 

Το καλοκαίρι του 1964, δύο λευκοί εβραϊκής καταγωγής και ένας αφροαμερικανός έκαναν εκστρατεία στην πολιτεία του Μισισιπή των ΗΠΑ υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων. Οι τρεις αυτοί άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν άγρια και δολοφονήθηκαν από μέλη της Κου Κλουξ Κλαν. Το φρικτό αυτό έγκλημα έγινε σύμβολο του αντιρατσιστικού αγώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 1988 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.

Στην ταινία, δύο διαφορετικής νοοτροπίας πράκτορες του FBI αναλαμβάνουν την υπόθεση και φτάνουν στις νότιες πολιτείες με σκοπό να εξιχνιάσουν τους φόνους. Ο ένας είναι νεαρός αστυνομικός που μόλις έχει αφήσει τα πανεπιστημιακά έδρανα και προσπαθεί να βγάλει άκρη «με το σταυρό στο χέρι». Ο άλλος είναι ο σκληρός, κουρασμένος μεσήλικας, εμβριθής παρατηρητής των ανθρώπων.

Ο Άλαν Πάρκερ φτιάχνει ένα έντονα αντιρατσιστικό φιλμ με ενδιαφέρουσα δραματουργική επεξεργασία, δυνατές ερμηνείες και ένα αμφιλεγόμενο φινάλε (το «απόστημα» σπάει τελικά με ανορθόδοξες μεθόδους).

 The Help

 

 

The Help

Οι Υπηρέτριες

ΗΠΑ  ?  2011  ?  Τέιτ Τέιλορ  ?  137΄

 

Η νεαρή Σκίτερ μετά τις σπουδές επιστρέφει στη γενέτειρά της, στον αμερικανικό Νότο, αποφασισμένη να γίνει συγγραφέας παρά τις αντιδράσεις της μητέρας της που προτιμά να την δει παντρεμένη. Η ιδέα της να γράψει ένα βιβλίο με μαρτυρίες μαύρων υπηρετριών (που θα παρουσιάζουν τη ζωή τους στα σπίτια των λευκών) θα αναστατώσει τον περίγυρό της και θα πυροδοτήσει μια σειρά από απρόσμενες καταστάσεις. Μαζί με δύο θαρραλέες υπηρέτριες, την Εϊμπελίν και την Μίνι, η Σκίτερ θα αποτελέσει τον πυρήνα μιας προσπάθειας για να καταδειχθεί ο παραλογισμός των φυλετικών διακρίσεων και το απάνθρωπο πρόσωπο του ρατσισμού.

Βέβαια, όσα περιγράφονται στην ταινία ήταν μόνο ένα μικρό κομμάτι της καταπίεσης που υφίσταντο οι μαύροι. Ήταν σταγόνα σε μια σειρά περιορισμών που τους στερούσαν το δικαίωμα στην εργασία, στη μόρφωση, στην περίθαλψη, στην αυτοδιάθεση. Στο φιλμ αντιμετωπίζεται κάπως επιδερμικά το σοβαρότατο θέμα του ρατσισμού, σε μια εποχή που οι φυλετικοί διαχωρισμοί ήταν πολύ έντονοι και το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων ξεκινούσε το δύσκολο δρόμο του.

 Black Cat White Cat

 

Black Cat, White Cat

Μαύρη Γάτα, Άσπρος Γάτος

Σερβία, Γαλλία, Γερμανία  ?  1998  ?  Εμίρ Κουστουρίτσα  ?  124΄

 

Ο Μάτκο, ένας αποτυχημένος μικροαπατεώνας, χάνει όλη του την περιουσία όταν αγοράζει νερό νομίζοντας ότι αγόρασε πετρέλαιο. Αναγκάζεται να καταφύγει στον Ντάνταν, παιδικό του φίλο που έχει πλέον εξελιχθεί σε γκάνγκστερ της περιοχής, ο οποίος προκειμένου να τον βοηθήσει θα του ζητήσει ένα «μικρό» αντάλλαγμα...

Τα χαρακτηριστικά της τέχνης του Emir Kusturica βρίσκονται σ? αυτή την ταινία του σε υπερθετικό βαθμό. Ξυπόλητα ευτυχισμένα παιδιά ανάμεσα σε σαμπρέλες φορτηγών, θορυβώδεις χήνες που μπλέκονται στα πόδια του εικονολήπτη, ένα τεράστιο γουρούνι που καταβροχθίζει τις λαμαρίνες ενός αυτοκινήτου, μια τραγουδίστρια που αφαιρεί πρόκες με ανορθόδοξο τρόπο, νύφες που το σκάνε απ? το γάμο τους κρυμμένες σε κορμούς δέντρων και άλλα πολλά. Όλα με τη συνοδεία της μουσικής του Goran Bregovic που «ντύνει» τις ευρηματικές εικόνες και υπερτονίζει το γενικότερο ξεσάλωμα και τις σουρεάλ καταστάσεις. Μια σύνθεση γοητευτικά χαοτική!

 

 

 The Curse of the Jade Scorpion

The Curse of the Jade Scorpion

Η Κατάρα του Πράσινου Σκορπιού

ΗΠΑ, Γερμανία  ?  2001  ?  Γούντι Άλεν  ?  103΄

 

Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη του 1940. Ο Briggs, κορυφαίος ερευνητής μιας ασφαλιστικής εταιρίας, θα έρθει σε σύγκρουση με τη συνάδελφό του, Fitzgerald, μια δυναμική γυναίκα που έχει προσληφθεί για να βάλει σε τάξη την επιχείρηση. Η Fitzgerald προσπαθεί να περάσει ένα πλάνο εργασίας το οποίο φαίνεται να απειλεί τις διαισθητικές μεθόδους του Briggs. Οι δυο τους θα γίνουν άσπονδοι εχθροί. Τα πράγματα όμως θα αντιστραφούν συντόμως όταν σε μια επαγγελματική έξοδο ένας ταχυδακτυλουργός θα τους υπνωτίσει. Ο Briggs και η Fitzgerald θα πέσουν θύματα του υπνωτιστή και θα διαπράξουν εν αγνοία τους μία σειρά κλοπών...

 

Ο Woody Allen συνδυάζει το χιούμορ με την αστυνομική ίντριγκα για να φτιάξει μια χρωματιστή ταινία?φόρο τιμής στο φιλμ νουάρ και τους ήρωές του. Με χαρισματικές ατάκες, ευφυείς διαλόγους και έναν καταιγισμό συμπυκνωμένου και αστραφτερού χιούμορ. Εξαιρετική είναι η τζαζ μουσική επένδυση (επιλογή του ίδιου του Woody).

 

 The Shawshank Redemption

The Shawshank Redemption

Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ

ΗΠΑ  ?  1994  ?  Φρανκ Ντάραμποντ  ?  142΄

 

Ο Άντι Ντιφρέν, ένας νεαρός επιτυχημένος τραπεζίτης, κρίνεται ένοχος για το φόνο της γυναίκας του και του εραστή της και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Οδηγείται στη φυλακή Σόουσανκ όπου στην αρχή θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες, στην πορεία όμως θα γνωρίσει και θα αναπτύξει μια δυνατή φιλία με τον βαρυποινίτη Ρεντ και θα κερδίσει την εκτίμηση των συγκρατουμένων του, των δεσμοφυλάκων και τέλος του διευθυντή των φυλακών.

Ο Άντι θα εκμεταλλευθεί τις γνώσεις του στα οικονομικά και τη γενικότερη παιδεία του για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης όλων των κρατουμένων αλλά και τη δική του ζωή. Πολλές φορές θα χάσει το κουράγιο του και θα παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια. Στο τέλος όμως η ελπίδα και η αισιοδοξία του θα τον οδηγήσουν στην υπέρτατη νίκη.

 

 Down by Law

Down by Law

Στην Παγίδα του Νόμου

 ΗΠΑ, Γερμανία  ?  1986  ?  Τζιμ Τζάρμους  ?  107΄

 

Το Down by Law καταπιάνεται με τους περιθωριακούς, τους «χαμένους» της ζωής, αλλά και την ίδια την αμερικανική κοινωνία, την κουλτούρα της και το «αμερικανικό όνειρο». Το τρίγωνο που σχηματίζουν στο ίδιο κελί οι δύο Αμερικανοί (ο d-j και ο μαστροπός) και ο Ιταλός μετανάστης μπορεί να διαβαστεί και ως ειρωνική μίνι σπουδή πάνω στην πολιτισμική σχέση Αμερικής ? Ευρώπης.

Ο Ζακ και ο Τζακ έχουν βρεθεί στο ίδιο κελί σε μια φυλακή της Νέας Ορλεάνης. Προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα και αναγκάζονται να συνυπάρξουν στον ίδιο περιοριστικό χώρο, γεγονός που τους οδηγεί σε σύγκρουση. Τη σύγκρουση επιλύει με την παρουσία του ο καταλυτικός Ρομπέρτο, Ιταλός μετανάστης, που φλυαρώντας ασταμάτητα άλλοτε τους εκνευρίζει και άλλοτε τους διασκεδάζει. Μια μέρα τους λέει ότι έχει δει στον κινηματογράφο ένα αμερικανικό έργο και ξέρει πώς μπορούν να αποδράσουν...


 

 

Μπορείτε να μας βρείτε

Καραγιάννη & Αντιγόνου 2   Τ.Κ.: 34100
Τηλ: 22210-78691  Fax: 22210-78691
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Βάρδια: Πρωϊνό